Top 10 (ongevraagde) adviezen van de docent die op wereldreis ging 

Lieve leerlingen,

Deze week mogen jullie dan eindelijk je diploma in ontvangst nemen. En daarbij hoort een speech van een docent. Die grappige praatjes laat ik ook dit jaar weer over aan meneer Van der Stoel en die plaaggeest K. Bentvelzen. 

Ik heb met veel plezier lesgegeven aan jullie leerjaar en daarom wil ik deze week toch niet zomaar voorbij laten gaan. Het is wat lastig om een ieder persoonlijk toe te spreken, dus dit blog is voor iedereen; voor leerlingen die geslaagd óf gezakt zijn, leerlingen die ik wel of geen les heb gegeven, voor jullie vaders en moeders, buurmannen, achternichtjes en vage kennissen die wel of niet bij jullie diploma-uitreiking aanwezig zullen zijn.

Allereerst van harte gefeliciteerd met het behalen van je diploma. Ben je gezakt? Jammer, maar dan doe je toch gewoon een jaartje over. Wat is nu een jaar op een mensenleven? 

Ik heb dit jaar maar eens gekozen voor een serieus praatje. Er zijn namelijk dingen die je op school niet leert, maar die wel degelijk belangrijk zijn in het leven. Om het een beetje aantrekkelijk te maken, heb ik er een top 10 van gemaakt. Deze top 10-adviezen heb ik gebaseerd op de vraag: Welke adviezen zou ik mezelf als 17-jarige hebben willen meegeven?

1. Dingen zijn maar dingen

 

Hecht geen waarde aan materialistische zaken, maar juist aan ervaringen. Creëer mooie herinneringen. Twee jaar geleden bezat ik nog een huis, een auto en heel veel spullen, maar ik was erg ongelukkig. Nu bezit ik alleen nog wat kleding in een tas, maar ik zou niet meer terug willen naar toen, want ik voel me nu zoveel rijker. En uiteindelijk sterft niemand met de wens dat ze meer bezit hadden gehad.

2. Wees niet bang

Wees niet bang om jezelf te zijn. Wees niet bang om je eigen pad te volgen. En wees ook niet bang om te falen. Ga er maar gewoon vanuit dat je fouten gaat maken en dat je meerdere keren zal vallen, maar ook weer op zult staan. Juist door fouten te maken, zul je jezelf leren kennen. En als je niet bereid bent om te falen, zul je ook nooit succes hebben. 

Wees niet bang om te veranderen of om opnieuw te beginnen. Wees niet bang voor nieuwe dingen; hoe klein of groot ze dan ook zijn. Doe juist dingen die je eng vindt, want daardoor zul je groeien. Kortom; kom uit je schulp!

3. Verwacht niets 

Ben je vaak teleurgesteld in jouw omgeving? Misschien verwacht je dan teveel van anderen. Probeer niets van anderen te verwachten, want als die verwachtingen niet worden waargemaakt, zul je pijn ervaren. Soms verwachten we teveel van andere mensen, omdat wij degenen zijn die zoveel voor de ander over zouden hebben. 

Verwacht ook niet teveel van jezelf; leg de lat niet te hoog. Als je iets krijgt zonder dat je het verwacht had, dan geeft dat je enorm veel plezier of voldoening. Zo had ik nooit verwacht dat ik ooit nog eens zou stoppen met roken en zou gaan sporten. Laat staan dat ik in India zou slagen voor een yoga teacher training.

4. Geef zonder iets terug te verwachten

Iets geven is vaak leuker dan iets krijgen; het geeft namelijk voldoening. Maar probeer er niets voor terug te verwachten. Met geven bedoel ik geen cadeautjes, want wie bezit weggeeft, geeft slechts weinig. 

Als je echt geeft, geef je jezelf. Je geeft liefde, tijd en aandacht. Bel je oma eens op om te vragen hoe het met haar gaat.  Of vertel je vader eens dat je van hem houdt. Geef een klasgenoot een complimentje. Gewoon zomaar. 

5. Denk positief

Je bent wat je denkt. Klaag je de hele dag? Dan ben je een mopperkont en dan trek je andere mopperkonten aan om samen lekker nog meer te mopperen. Negativiteit kost enorm veel energie en ik ben ervan overtuigd dat negativiteit op den duur zelfs ziek maakt. Als je positief bent en anderen ook zo benadert, dan trek je heel andere personen aan. 

Op het moment dat je negatieve gedachten gaat vervangen door positieve gedachten, krijg je positieve resultaten. Probeer in oplossingen te denken, in plaats van in problemen. 

6. Stop met anderen te pleasen

Als iemand je ergens voor uitnodigt of om je hulp vraagt, zeg jij dan ja? Ook tegen je zin in? Ben jij vaak degene die iemand uit de brand helpt? Ben jij iemand die constant de behoeftes van anderen wil bevredigen? 

Dit is geen slechte eigenschap. Het is fijn dat je voor anderen klaar staat, maar zodra je jezelf op een tweede plek zet, belemmert dit je eigen geluk. Je mag nee zeggen. Ook als een ander daar raar van opkijkt. 

Zo heb ik besloten niet meer aan verjaardagen te doen. Ik vier m’n eigen verjaardag niet meer en ik ga ook niet meer naar de verjaardagen van anderen. Gewoon. Omdat ik daar geen zin meer in heb. Je weet wel. Dat je een woonkamer binnenloopt en dat iedereen dan in een kring zit en jij iedereen een hand moet geven of moet zoenen en dat je dan vervolgens een gesprek aan moet knopen met de buurman van je nichtje, over het weer ofzo, terwijl je thuis lekker op de bank had kunnen hangen met een goed boek. En wat anderen ervan vinden dat ik niet meer op kom draven? Dat is hun probleem, niet het mijne.

En sinds kort feliciteer ik mensen ook niet meer met hun verjaardag op social media. Ik vroeg me op een dag af waarom ik dat eigenlijk deed en ik kon geen goede reden bedenken. Dus ben ik ermee gestopt. 

7.  Vergelijk jezelf niet met anderen 


We doen het allemaal, bewust of onbewust. We kijken naar wat anderen hebben of doen en dan willen we dat ook. Je bekijkt bijvoorbeeld berichten op social media en automatisch ga je je eigen leven vergelijken met dat van je digitale vrienden. Je denkt algauw dat het gras van je buurman groener is. Maar is dat zo? 

Nee. Social media is een illusie. Je ziet vaak alleen maar positieve, mooie of leuke video’s, foto’s en teksten voorbijkomen. En iedereen doet eraan mee, want als je deelt dat je eenzaam en depressief op de bank zit op je vrije zaterdagavond, dan vindt iedereen je raar. Niemand die dan een ‘vind-ik-leuk-duim’ opsteekt. 

Op mijn Instagram-account deel ik bijvoorbeeld ook alleen maar mooie reisfoto’s. Maar je ziet bijvoorbeeld niet dat ik vannacht geen oog heb dichtgedaan op een benauwde slaapkamer (zie foto) met drie jonge meiden die dronken uit de kroeg kwamen op een maandagavond. Om over de kuil in m’n matras nog maar te zwijgen. 

8. Dromen, durven, doen


Droom klein of groot. Of je er nu van droomt om een geneesmiddel tegen kanker te ontwikkelen of om met vriendinnen te gaan shoppen in New York, ga ze achterna. Of probeer het in ieder geval. Anders blijft die droom altijd aan je knagen.

Het duurde 14 jaar voordat ik mijn droom achterna ging en al die jaren vroeg ik me af ‘wat als’. En dat vrat aan me. 

Nu maak ik mijn droomreis en ik ben zo blij dat ik dit doe. Maar ik ben vooral blij dat ik me niet meer hoef af te vragen: wat als..? Ik hoef er op mijn veertigste gelukkig geen spijt te hebben dat ik het niet gedaan heb.

9. Oordeel niet 


Oordeel niet over anderen. Iedereen is anders. Ook jij bent anders. Als je oordeelt over anderen, zegt dat meer over jou dan over die ander. Als je het vervelend vindt dat mensen over je roddelen, dan moet je dat ook niet over anderen doen. Zo simpel werkt dat. En als iemand roddelt, ga er dan gewoon niet op in.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want als je iemand voor het eerst ontmoet, heb je vaak al gelijk een stemmetje in je hoofd dat je vertelt wat je van die persoon vindt. Maar probeer er eens achter te komen waarom je dat vindt en geef die ander een eerlijke kans. Zou je zelf ook geen eerlijke kans willen om te laten zien wie je werkelijk bent? 

Zo kon ik me vroeger bijvoorbeeld vreselijk opwinden over mensen die te langzaam reden. Totdat ik me voorstelde dat m’n moeder achter het stuur zat, die autorijden toch een beetje eng vindt. En dat werkt bevrijdend. Als ik tegenwoordig achter een zondagrijder rijd, zet ik de radio gewoon wat harder en dan geniet ik van de extra reistijd.

Ook kon ik leerling L. in de derde klas wel achter het behang plakken, omdat hij zoveel aandacht vroeg. Maar dat zei meer over mij dan over hem. Ik leerde juist door hem dat ik moest proberen meer geduld te hebben. Inmiddels is onze band veranderd. Op het examenfeestje jongstleden hebben we nog samen gedanst en fristi gedronken. Zo kan het dus ook. 

10. Volg je eigen advies 

Dit laatste advies ontkracht eigenlijk dit hele blog, maar dat maakt me niets uit. Ik vind dit de belangrijkste boodschap die ik aan jullie mee wil geven. 

In het verleden heb ik vaak geluisterd naar adviezen van anderen en daardoor keuzes gemaakt waar ik vaak niet achter stond. Ik dacht namelijk dat mensen die ouder zijn dan ik, meer levenservaring hadden én daardoor ook beter wisten hoe ik bepaalde situaties aan moest pakken.

Zo heb ik het weleens uitgemaakt met een vriendje, omdat iemand me adviseerde dat dat het beste was. Misschien was dat wel zo, maar ik was er toen gewoon nog niet aan toe. Ik heb er heel lang spijt van gehad dat ik dat advies had opgevolgd. Maar achteraf denk ik dat ik eigenlijk boos was op mezelf, omdat ik niet naar m’n eigen gevoel had geluisterd.

Tegenwoordig luister ik nog steeds naar (on)gevraagde adviezen, maar als ze tegen m’n gevoel ingaan, leg ik ze naast me neer. En dat mag. Het is namelijk mijn leven waarin ik mijn eigen ervaringen mag hebben. 

De dames R. en T. (zie bovenstaande foto) zijn al jarenlang een soort van onafscheidelijk tweetal. Maar zij kiezen na de middelbare school allebei een ander pad om hun eigen ervaringen op te gaan doen. R. gaat zelfs naar de andere kant van de wereld! En ik ben zo ongelofelijk trots op ze dat ze hun eigen gevoel en advies opvolgen en hun eigen pad kiezen. 

Kortom, lieve leerlingen, wees jezelf, want dit is jouw leven en jij schrijft je eigen verhaal. En dat verhaal wordt zo mooi als je zelf wilt, zolang je maar zelf de pen vasthoudt.

Ik wens jullie een geweldige toekomst. Ik hou stiekem een beetje van jullie allemaal. Beloven jullie dat jullie er een feestje van maken deze vakantie? En laten jullie nog eens iets van je horen?

Liefs,

Mevrouw Vla

Advertenties

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: